Heb je werkelijk alles geprobeerd maar geraak je niet van je kwaaltjes af? Denk aan afvallen, slecht slapen, weinig energie of kracht… Het zijn knagende kwaaltjes waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Of je nu een jeugdige twintiger, drukke vijftiger of een gelukkig gepensioneerde bent, je hormonale balans speelt een enorm belangrijke rol in je leven. Ik geef je hier 11 efficiënte tips om je hormonen weer in balans te brengen.
Je hormonen in balans door voeding
Tip 1: Eet 6 maaltijden per dag
Het metabolisme mag niet stilvallen. Om dit te voorkomen moet je elke 3 uur iets eten. Een kleine gezonde snack is al voldoende om je metabolisme actief te houden. Het scenario van de dag: Ontbijt/ Snack 1/ Lunch/ Snack 2/ Dinner/ Snack 3. Wil je weten welke snacks hormonaal het meeste verandering teweeg brengen? Download hieronder gratis een lijst met 10 gezonde snacks om je metabolisme actief te houden.
Tip 2: Vermijd combinaties van koolhydraten met eiwitten of vetten
Wanneer je eet, komt je voeding eerst in de maag terecht. Je maag heeft 3 functies:
- Het kneden en fijnmaken van de voeding
- Het doden van bacteriën
- Het afbreken van eiwitten en vetten.
Ben je soms moe na de maaltijd? Last van een opgeblazen gevoel? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de combinatie van koolhydraten met eiwitten of vetten. Op dit moment is de combinatie waarschijnlijk nog te zwaar voor je maag. Probeer daarom alvast de combinatie tussen eiwitten of vetten met koolhydraten te vermijden! Heb je soms last van deze kwaaltjes? Dan raad ik je Multivitamine aan. Deze helpen je maag-darmstelsel met verteren.
Tip 3: Vermijd alcohol, suiker, snoep, frisdranken, vruchtensappen, brood en pasta.
Deze verhogen insulineresistentie.
Tip 4: Eet circa 500gr groenten per dag
In heel de dieetkunde bestaat er veel onenigheid over. Wat bijna elk dieet gemeen heeft: eet meer groenten. Ik raad een halve kilo per dag aan. Het is een bron van voedingsstoffen, anti-oxidanten, lignanen en fytochemicaliën. Allemaal stoffen die nodig zijn om het lichaam zuiver te houden.
Tip 5: Gebruik NOOIT soja
Soja bevat isoflavonen of fyto-oestrogenen. Deze bezetten de oestrogeenreceptoren en kunnen oestrogeen verhogen en testosteron verlagen.
Tip 6: Geen Koffie na 11u
Je mag koffie drinken, met mate, voor 11u. Koffie zal dopamine doen stijgen. Dopamine is een neurotransmitter die energie en activiteit in het lichaam stimuleert. Voor 11u is dit toegelaten. Je lichaam moet immers op gang komen om aan de dag te beginnen. Na 11u moet het lichaam niet verder gestimuleerd worden. Als je dit wel doet, zullen andere neurotransmitters die onder andere relaxatie regelen, niet meer functioneren zoals het hoort. Het zijn net neurotransmitters die aan de basis liggen van een hormonaal evenwicht.
De juiste supplementen om je hormonen in balans te brengen
Tip 7: Supplementeer met kwaliteitsvolle visolie
Visolie heeft vele functies. De 2 belangrijkste in ons hormonaal proces zijn:
- Ontstekingen remmen
- Insulineresistentie tegen gaan
Als je eet, stijgt in normale omstandigheden je suikerspiegel. Je lichaam zal insuline aanmaken om de suikerspiegel terug te verlagen. Dit gebeurt doordat insuline de suikers zal opslagen als energie in de lever, in de spieren en in het vetweefsel. Insuline is de sleutel om de cel te openen en de suiker op te slagen als energie. Bij insulineresistentie gaan niet alle cellen nog open waardoor er telkens meer insuline moet worden aangemaakt. Insulineresistentie is een grote reden van een hormonaal onevenwicht.
Tip 8: Neem je multi-vitamines in
Met multivitaminen krijg je extra vitaminen binnen. Daarnaast bevordert het ook de opname van andere voedingsstoffen. Verder is het nodig voor de eerste fase van het ontgiftingsproces. En zoals al eerder vermeld is een goede ontgifting noodzakelijk om een hormonaal evenwicht te bekomen. Onze multivitamine met extra zink, ontwikkeld door The Full Circle, is uitermate gebalanceerd. Het is daarom een supplement van superieure kwaliteit. Zink is enorm belangrijk om de testosteronspiegel op peil te houden. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Testosteron is nodig voor de anabole reacties in het lichaam.
Goede gewoontes voor je hormonale balans
Tip 9: Drink véél water
Drink veel water. Hier is geen discussie over mogelijk. Er is geen excuus om onvoldoende te drinken. Als je een kan met water 3 dagen op je aanrecht laat staan, neem ik aan dat je er niet meer van wil drinken. Wel, ongeveer hetzelfde proces verloopt binnen in ons lichaam. Ons lichaam bestaat immers 70% uit vocht. Het is logisch dat dit voldoende gezuiverd en vernieuwd moet worden.
Hoeveel moet je precies drinken? Dit is afhankelijk van persoon tot persoon. Een algemene regel is je lichaamsgewicht vermenigvuldigen met 0.033. Dit is het vocht dat je lichaam in rust elke dag zou moeten vernieuwen. Voor iemand van 70kg komt dit neer op 2,31 L. Vanaf je fysieke activiteiten uitvoert of lange dagen werkt of traint mag je hier minimum 0.5L bijtellen. Heb je moeite om zoveel te drinken of last van je blaas? Meet af wat je drinkt en probeer stapsgewijs op te bouwen. Je lichaam zal stelselmatig aanpassen en na verloop van tijd vragen naar water.
Tip 10: Kauw minstens 30x per hap.
Speeksel bevat enorm veel enzymes die nodig zijn voor de vertering. Als we te snel eten krijgen we hier onvoldoende van binnen. Dit heeft dan weer invloed op het maagzuur en heel de spijsvertering. Of het nu enkel om gezondheid draait of om looks, beiden zullen moeilijk te veranderen zijn als je spijsvertering niet optimaal werkt.
Tip 11: Reset je bioritme
Drink ’s ochtends op nuchter maag een glas water met citroen en himalayazout. Dit reset je bioritme. Het zout versterkt de bijnieren die mede verantwoordelijk zijn voor normale cortisol-niveaus. Citroen maakt de Ph van het lichaam alkalischer waardoor de energieproductie geoptimaliseerd wordt.
Advies over jouw hormonale balans?
Bij The Full Circle gaan we grondig te werk. Aan de hand van een uitgebreide huidplooimeting op 12 punten onderzoeken we welke hormonen je op dat moment het meeste sturing nodig hebben. Vervolgens stellen we een voedingsschema op maat op met bijhorende (natuurlijke) supplementen. Je krijgt ook algemeen- en sportadvies tijdens je consult. Vul het contactformulier in voor meer info!